רפורמה ברישוי עסקי מזון

רפורמת רישוי עסקי המזון בישראל – מהפכה שכל בעל עסק מזון חייב להכיר

במשך השנים בעלי עסקים בתחום המזון בישראל נאלצו להתמודד עם רגולציה מורכבת, לא תמיד מעשית, שלעיתים הכבידה על הפעילות העסקית במקום לעזור לה.
עכשיו זה עומד להשתנות. משרד הבריאות מקדם רפורמה מקיפה וחדשנית ברישוי עסקי המזון, שאמורה לשנות את כללי המשחק.

מה כוללת הרפורמה, איך היא תשפיע על העסק שלך, ומה כדאי לעשות כבר עכשיו כדי להתכונן נכון?

למה בכלל צריך רפורמה?

עסקי המזון בישראל – מסעדות, בתי קפה, קיוסקים, מזנונים ועוד – היו כפופים במשך שנים לתקנות מיושנות שהתמקדו בדרישות מבניות נוקשות כמו שטחים מינימליים, מדורים נפרדים וציוד מסוים, גם כאשר הדרישות לא השפיעו בפועל על בטיחות המזון.

מהצד השני, לא הייתה דרישה להכשרה פורמלית לעובדים, לא התקיים פיקוח אפקטיבי על ניהול סיכונים, ולא הייתה שקיפות לציבור. התוצאה? עסקי מזון רבים מתקשים לקבל רישיון הפעלה ואלו שפועלים כורעים תחת נטל הדרישות הרגולטוריות שאינן מתכתבות עם התפעול השוטף. זאת ועוד שלפי נתוני משרד הבריאות, ההקפדה על הדרישות הללו עד כה אינה תורמת לצמצום תחלואת המזון שכן שיעור מחלות המעיים הקשורות במזון בישראל גבוה פי 2–3 מאשר במדינות כמו ארה״ב ואירופה.

מהפך תפיסתי ברגולציה ; ביטול הנחיות החוק הקיימות ; הקלות רישוי לעסקי מזון 

על פי המתווה המסתמן ברפורמת רישוי עסקי מזון: בעל העסק יהיה האחראי על מצבו התברואתי של העסק, ועובדיו ידרשו להכשרות בניהול סיכונים. על פי הוגי המתווה – הדבר יביא בהסתברות גבוהה יותר (מהמצב כיום) לשמירה על בריאות הציבור ומחויבות של בעל העסק וצוות העובדים לנעשה.

להדגיש שעל פי הרגולציה כיום, הפיקוח על הנעשה בעסקי המזון השונים מוגבל ונוטה להקפדה בתחומי הבינוי, דרישות לשטחים מינימליים וכן דרישות ציוד וזאת לאור הקבוע בחוק ללא אפשרות לגמישות ולהתאמה למאפייני העסק. בנוסף כיום אין דרישה בחוק להכשרה של העוסקים במזון בכדי לוודא טיפול ראוי במזון באופן שיפחית סיכון לתחלואה.

כך שמהות הרפורמה מתמקדת במעבר מדרישות קבועות ונוקשות (בעיקר בהיבטים מבניים ודרישות ציוד), לדרישות תפעוליות המתמקדות בניהול סיכונים והידע לעוסקים.

מה כוללת הרפורמה?

משרד הבריאות מציע מודל חדשני, מבוסס על עקרונות של ניהול סיכונים, אחריות אישית והדרכה. במקום רגולציה שמכתיבה בדיוק איפה להניח את המקרר, יינתן דגש על תוצאה: האם המזון בטוח לצריכה.

הרפורמה תיושם בשלושה שלבים:

שלב ראשון – ביטול דרישות לעסקים בסיכון נמוך:

ביטול סעיפים בתקנות ובמפרטים האחידים שהסרתם אינה כרוכה בהעלאת סיכון באופן משמעותי. כבר בשלב ראשון יבוטלו דרישות מבניות לא רלוונטיות בעסקים קטנים – הקלה מיידית לעסקים רבים.

שלב שני – הקלות רישוי לעסקי מזון, מודל "עסק מגן" = מקצוענות, גמישות, ניהול סיכונים  

על העסקים לקחת אחריות וליישם ניהול סיכונים. בשלב זה משרד הבריאות יספק לעסקים כלים, הכשרה, בדגש על בקרה עצמית במקום פיקוח כבד. עסק מגן בסיסי שחרור חובה לשטחים ומרחקים (כולל מחסן) לאחר חובת הכשרה בסיסית לבעל העסק. בעל העסק שעבר את ההכשרה יוכל לבחור עבור העסק שלו כיצד להתנהל מבלי צורך לעמוד בשטחי מינימום ומרחקים להפעלה, תוך שהוא לוקח אחריות על הפעלה נכונה (ניהול סיכונים ובקרה עצמית) תחת הבחירות אותן עשה. 

עסק מגן מתקדם שחרור של חובה לעבוד במדורים נפרדים לאחר חובת הכשרה מתקדמת לבעל העסק, ותוך שבעל העסק מבצע תהליך ניהול סיכונים מלא ובקרה עצמית ומתחייב לתת הכשרה מתאימה לעובדים.

שלב שלישי – החלת מודל זה כחובה:

עסקי המזון יידרשו לפעול לפי מודל "עסק מגן מתקדם" – כולל ניהול סיכונים, שקיפות לציבור (ציון תברואתי), הדרכות לצוות והצהרה עצמאית כתחליף לאישורים בירוקרטיים. בשלב זה, יבוטלו המפרטים האחידים הקיימים והתקנות בצורתן הנוכחית ויתוקנו תקנות מבוססות חקיקה אירופאית כולל קביעת מדרג של סיכון לבית אוכל. עסקים שיוגדרו בסיכון נמוך ובינוני יוכלו להנפיק רישיון בהצהרה. בהצהרה יתחייב בעל העסק הן על התנאים הפיזיים הקיימים בעסק והן על תהליכי העבודה מבוססי-סיכון בניהול העסק. עסקים בסיכון גבוה ימשיכו להידרש לרישיון מבעוד מועד. שלב זה יהיה כרוך בהכשרה לבעל העסק או נציג מוסמך מטעמו, קביעה, הטמעה, ובקרה של נוהלי ניהול סיכונים על ידי בעל העסק, והתחייבות של בעל העסק להכשיר את עובדיו בהתאם לנדרש לתפקיד וביצוע בקרה עצמית. 

הפיקוח הרגולטורי על עסק המזון יתמקד בעמידה בניהול סיכונים. מאמצי הפיקוח הרגולטורי (תדירות והיקף פעולות הפיקוח) יתבססו בהתאם לסיכון, כפי שמשתקף מפרופיל הסיכון של העסק והיסטוריית הציות לרגולטור.  בהתבסס על ממצאי בקרה כל עסק מזון יקבל ציון כולל המשקף את רמת תברואת המזון בעסק כאשר על בעל העסק תחול החובה להציג את הציון לציבור הרחב.

מה זה אומר עבור העסק שלך?

הבשורה הכי גדולה היא שבעל העסק יהפוך להיות שותף אקטיבי בשמירה על בריאות הציבור ולא רק מי ש"עומד בדרישות". במקום עמידה בתנאים טכניים – תיבחן היכולת לנהל את העסק בצורה אחראית ובטוחה.

המשמעות בפועל:

  • פחות חסמים בירוקרטיים
  • קיצור זמן ותהליך הרישוי
  • חסכון כספי שנתי של עשרות אלפי שקלים (ע"פ הערכות משרד הבריאות)
  • שקיפות מול הלקוחות – כלי שיווקי לכל דבר

מה כדאי לעשות כבר עכשיו?

לעקוב אחרי הפרסומים של משרד הבריאות ולוודא שהעסק עומד בקריטריונים.
להתחיל ללמוד ולהפנים את עקרונות ניהול הסיכונים (אפשר כבר היום להתחיל בהכשרה בסיסית).
להיעזר ביועץ מקצועי בתחום בטיחות המזון, שילווה את ההתאמה לרגולציה החדשה בצורה קלה, יעילה ורווחית.

לסיכום: זו לא רק רפורמה – זו הזדמנות

הרפורמה ברישוי עסקי המזון היא לא עוד שינוי רגולציה – היא הזדמנות עבור בעלי עסקים בישראל להתייעל, לשפר את הבטיחות, ולהפוך את העסק שלהם לתחרותי יותר.

לקבלת מידע נוסף על בטיחות מזון, לחצו לעמוד הבית

צור קשר

אנחנו כאן לכל שאלה שיש לכם,
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם