טכנולוג מזון

מאז ראשית הימים מנסה האדם להשביח את מזונו, והיכולת להעביר אש הייתה בין אבני היסוד הראשונות לתהליך. מאז ועד היום תהליך ההשבחה לא נעצר לרגע, ובשנים האחרונות תופס תאוצה כפי שלא היה מעולם.

פיתוח מוצרי מזון חדשים, פיתוח מוצרי מזון מותאמים לקהל יעד – מזון מהיר, מזון בריאות, מזון לאלרגנים, מזון טבעוני והרשימה עוד ארוכה. ביחד עם הטכנולוגיה המתקדמת והמודעות עולות גם דרישות הצרכנים מהמזון. לצד זאת האתגרים שהעת הזאת מציבה מעולם לא היו קשים יותר – שינויי אקלים, ביקושים גוברים בעקבות גידול אוכלוסייה, זני מזיקים לגידולים חדשים ועמידים, חוסרים בחומרי גלם בעקבות תעצומות גלובליות.

כל אלו מעלים את הדרישה לקידום וייעול טכנולוגיות המזון. טכנולוג מזון מתמחה בשלבי הייצור השונים מקבלת הסחורה ועד להגשת המזון המוכן ומנהל מו"פ (מחקר ופיתוח) לא רק להמצאת הטכנולוגיות הנדרשות לייצור יעיל ואפקטיבי של המזון אלא גם לשיפור המוצרים הסופים הן מבחינה קולינארית והן מבחינה עסקית.

עסקי המזון שונים ומגוונים, אך תרומתו של טכנולוג מזון יכולה לבוא לידי ביטוי בכל אחד מהם. תכנון פסי ייצור, פיתוח טכנולוגיות מותאמות מוצר, בקרות תהליכי עבודה (לרבות תקני ISO)… למעשה כל עסק המזון המעוניין להשביח את איכות מזונו הן מבחינה קולינארית והן בערכים התזונתיים יזדקק לשירותיו של טכנולוג מזון המתמחה בפן הכימי, פיזיקאלי והמיקרוביולוגי של המזון.

מעמדו של טכנולוג המזון בחקיקה

אישור יצור נאות (GMP – Good Manufacturing Practice) הוא אישור המעיד כי ייצור המזון במפעל נעשה בהתאם לתקנים בינלאומיים מקובלים (כדוגמת ISO ו- HACCP) ראו תקנות בריאות הציבור (מזון) (תנאי ייצור נאותים), התשנ"ג – 1993.

אף על פי שהנושא אינו מעוגן בחקיקה רשמית, לצורך קבלת האישור, נדרש המפעל להגיש בין השאר את שם הגורם אשר יהיה ממונה על תנאי הייצור הנאותים בעסק והוא נדרש להסמכה של מהנדס מזון או טכנולוג מזון.

אין ספק שטכנולוג מזון הינו כלי משמעותי לכל עסק מזון. עם זאת על פי  תקנות בריאות העם (כשירויות עובדי בריאות הסביבה ואיכות הסביבה ברשויות סניטריות מקומיות ובשירות המדינה), תשנ"ג-1992 טכנולוג מזון אינו נמנה מבעלי ההשכלה המקצועית בבריאות הסביבה – תברואה.

על פי התקנה, בעל ההשכלה המקצועית לתברואה הינו:

  1. תברואן מוסמך (בעל תעודת תברואן).
  2. מהנדס / הנדסאי / טכנאי הנדסת סביבה (רשום).
  3. מהנדס / הנדסאי / טכנאי / בעל תואר ראשון אחר אשר סיים לימודי השלמה למקצוע עובד בריאות הסביבה.

משום כך, ואף על פי נושאי בטיחות המזון המועברים לטכנולוג המזון בעת לימודיו, הוא אינו מוכר כבעל מקצוע לתחום התברואה עד אשר יעמוד באחד משלושת התנאים שבתקנה.

אנו ב- "מולדובן – תברואה ובטיחות מזון" בעלי ההשכלה המקצועית לתברואה על פי החקיקה הישראלית, עובדים בשיתוף פעולה עם טכנולוג מזון מהמובילים בארץ, על מנת לספק ללקוחותינו את המעטפת השלמה הנדרשת לקידום עסק המזון בכל ליבת פועלו על תהליכי הייצור ומאפייני המוצר.

צור קשר

אנחנו כאן לכל שאלה שיש לכם,
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם