מרבית אירועי הרעלות המזון / תחלואות המעיים נובעות מהעדר משמעת ביצועית והעדר ידע והבנה של העוסקים במזון בכל תהליכי העבודה. הפתרון הפשוט ביותר כדי לצמצם סיכונים הוא לבצע "רפואה מונעת" , כלומר : ככל שנבצע יותר הדרכות עובדים ומנהלים וככל שנפקח יותר על הביצועים האופרטיביים היום יומיים , כך נוכל לצמצם סיכונים למינימום.
בכל יום לפני הכניסה לעבודה בכל משמרת מבצעים תדרוך ,בתוך כך שמרעננים בשיחה, את הוראות העבודה הכתובות ,מעלים תוך כדי שיחה דוגמאות של תקלות מהמשמרת הקודמת ובכך מעצימים את ההבנות ואת הצורך בשיפור מתמיד.
במקביל לתדרוך , בכל יום ובכל משמרת, מבצעים בתוך המשמרות פיקוח מעשי תוך כדי העבודה ונותנים הנחיות לתיקון ליקויים במקום, גם אם לעיתים נדמה לנו שאנחנו מנדנדים ומעיקים על העובדים.
בנוסף לתדרוכים, להדרכות ,לפיקוח היומי ולתגמולים האישיים המוצעים, מומלץ לקיים הדרכה ייעודית לכל בעלי התפקידים בעסק, הדרכות שעיקרם היגיינה , רחיצת ידיים, הכנת מזון וניקיון , אם באמצעות קורסי נאמני תברואה במזון או השתלמויות פנים מפעליות ייעודיות לבעלי התפקידים השונים.
שימו לב שבנוסף לבעלי העסקים ,למנהלים, לשפים, לטבחים ולקונדיטורים – גם עובדי הניקיון, העובדים הכלליים, עובדי האחזקה, המחסנאים, עובדי הרכש, המלצרים, הברמנים ,עובדי המשלוחים , הספקים, המובילים והנהגים בעסקי המזון ,נדרשים להבין ולדעת את הוראות העבודה והמחויבות שלהם לתברואה ,היגיינה בטיחות המזון ומניעת זיהומים. שהרי מספיק בתקלה אחת בשרשרת הביצועית של אחד המקצועות הללו כדי לנתק את מעגל הבטיחות ולגרום לתחלואה או הרעלת מזון.
כחלק מהצורך הממשי לתהליכי עבודה נכונים המצמצמים את הסבירות לאירועי תחלואת מזון, וכחלק בלתי נפרד מדרישות החקיקה הישראלית להכשרת עובדים בתחום תברואת מזון (ראו ערך לדוגמה מפרטים אחידים פריטים 4.2 א, 4.2 ב, 4.2 ג ועוד) משרד הבריאות אישר הסמכה ייעודית לנאמן תברואה.
ההסמכה, אשר בפיקוח משרד הבריאות, מקנה ידע מעשי בחקיקה הישראלית הרלוונטית לתחום בטיחות המזון והבנת השלכותיה בתחומי מיקרוביולוגיה וגורמי הסיכון הפוטנציאליים בעסקי המזון. בין התחומים הנלמדים בקורס נאמן תברואה ניתן למצוא: הרעלות מזון ותחלואה, מיקרוביולוגיה של מזון, העברת מחלות, הטיפול הנכון במזון, מניעת ריבוי חיידקים במזון, הרחקה והשמדה של חיידקים, טיפול במזון מהספק לסועד במטבח המוסדי, הטיפול בכלים ובציוד לעבודה מטבח, היגיינה אישית, תחזוקת מבנים.
למסיימים בהצלחה את הקורס מוענקת תעודת נאמן תברואה מטעם משרד הבריאות. תעודה המוכיחה כי המסיים בעל הידע והכישורים המעשיים לעבודה נכונה בתזרים המזון במטבח ויותר מכך רשאי לבצע מבדקי בטיחות מזון בתוך העסק ומטעמו.