מהפך תפיסתי ברגולציה ; ביטול הנחיות החוק הקיימות ; הקלות רישוי לעסקי מזון
על פי המתווה המסתמן ברפורמת רישוי עסקי מזון: בעל העסק יהיה האחראי על מצבו התברואתי של העסק, ועובדיו ידרשו להכשרות בניהול סיכונים. על פי הוגי המתווה – הדבר יביא בהסתברות גבוהה יותר (מהמצב כיום) לשמירה על בריאות הציבור ומחויבות של בעל העסק וצוות העובדים לנעשה.
להדגיש שעל פי הרגולציה כיום, הפיקוח על הנעשה בעסקי המזון השונים מוגבל ונוטה להקפדה בתחומי הבינוי, דרישות לשטחים מינימליים וכן דרישות ציוד וזאת לאור הקבוע בחוק ללא אפשרות לגמישות ולהתאמה למאפייני העסק. בנוסף כיום אין דרישה בחוק להכשרה של העוסקים במזון בכדי לוודא טיפול ראוי במזון באופן שיפחית סיכון לתחלואה.
כך שמהות הרפורמה מתמקדת במעבר מדרישות קבועות ונוקשות (בעיקר בהיבטים מבניים ודרישות ציוד), לדרישות תפעוליות המתמקדות בניהול סיכונים והידע לעוסקים.
שלבי מתווה הרפורמה ברישוי עסקי מזון:
שלב ראשון – ביטול הנחיות החוק שוליות
ביטול סעיפים בתקנות ובמפרטים האחידים שהסרתם אינה כרוכה בהעלאת סיכון באופן משמעותי.
שלב שני – הקלות רישוי לעסקי מזון
עסק מגן = מקצוענות, גמישות, ניהול סיכונים
עסק מגן בסיסי – שחרור חובה לשטחים ומרחקים (כולל מחסן) לאחר חובת הכשרה בסיסית לבעל העסק. בעל העסק שעבר את ההכשרה יוכל לבחור עבור העסק שלו כיצד להתנהל מבלי צורך לעמוד בשטחי מינימום ומרחקים להפעלה, תוך שהוא לוקח אחריות על הפעלה נכונה (ניהול סיכונים ובקרה עצמית) תחת הבחירות אותן עשה.
עסק מגן מתקדם – שחרור של חובה לעבוד במדורים נפרדים לאחר חובת הכשרה מתקדמת לבעל העסק, ותוך שבעל העסק מבצע תהליך ניהול סיכונים מלא ובקרה עצמית ומתחייב לתת הכשרה מתאימה לעובדים.
שלב שלישי – ביטול שאר הנחיות החוק (מפרט אחיד) וקביעת מדרג סיכון לעסק המזון
בשלב זה, יבוטלו המפרטים האחידים הקיימים והתקנות בצורתן הנוכחית ויתוקנו תקנות מבוססות חקיקה אירופאית כולל קביעת מדרג של סיכון לבית אוכל. עסקים שיוגדרו בסיכון נמוך ובינוני יוכלו להנפיק רישיון בהצהרה. בהצהרה יתחייב בעל העסק הן על התנאים הפיזיים הקיימים בעסק והן על תהליכי העבודה מבוססי-סיכון בניהול העסק. עסקים בסיכון גבוה ימשיכו להידרש לרישיון מבעוד מועד. שלב זה יהיה כרוך בהכשרה לבעל העסק או נציג מוסמך מטעמו, קביעה, הטמעה, ובקרה של נוהלי ניהול סיכונים על ידי בעל העסק, והתחייבות של בעל העסק להכשיר את עובדיו בהתאם לנדרש לתפקיד וביצוע בקרה עצמית.
הפיקוח הרגולטורי על עסק המזון יתמקד בעמידה בניהול סיכונים. מאמצי הפיקוח הרגולטורי (תדירות והיקף פעולות הפיקוח) יתבססו בהתאם לסיכון, כפי שמשתקף מפרופיל הסיכון של העסק והיסטוריית הציות לרגולטור. בהתבסס על ממצאי בקרה כל עסק מזון יקבל ציון כולל המשקף את רמת תברואת המזון בעסק כאשר על בעל העסק תחול החובה להציג את הציון לציבור הרחב.